Friday, April 25, 2008

VLC Derleme - Bölüm I : Hazırlık

Asagidaki bilgiler eski olabilir. Daha guncel bir makale surada. ===== Bu bölümde GNU/Linux üzerinde çalışacak bir VLC'yi derlemek için gereken hazırlıkları anlatacağım. Öncelikle VLC'nin kendi geliştiricileri de Debian GNU/Linux dağıtımını kullandığı için sizin de bu dağıtımı kullanmanız işleri oldukça kolaylaştıracaktır, hatta ortak çalışmamız için Debian kullanmanız zorunlu diyebilirim. Debian'da birçok paket (VLC'nin bağımlı olduğu bütün paketler) önceden derlenmiş olarak geldiği için bir de onları ve onların bağımlılıklarını derlemenize gerek kalmıyor. Debian'ın özel program kurulum sistemi de zaten bağımlılıkları otomatik olarak tanıyıp yüklüyor.

1. Depoları Ayarlama ve Program İndirmeyi Öğrenme

Temel Debian sistemimizi kurduktan sonra ilk yapmamız gereken kurulum dosyalarının depolarını sisteme tanıtmak. Bu işlemi zaten kurulum sırasında yapmış olabilirsiniz, yine de buradaki adımları takip etmeniz en azından indirme hızı açısından yararlı olacaktır; örneğin ben, Debian depolarından ortalama 1.5MB/s ile program indirebiliyorum.
  1. Root kullanıcı olarak bir metin düzenleyici ile /etc/apt/sources.list dosyasını açın. İçeriğini şu şekilde değiştirin: deb http://ftp.tr.debian.org/debian/ etch main contrib non-free
  2. Daha sonra, herhangi bir terminalde (konsolda), root kullanıcı olarak şu komutu çalıştırın: apt-get upgrade Bu şekilde depodaki bilgileri güncellemiş olduk.
  3. Artık rahatlıkla yeni programları ve kütüphaneleri indirebiliriz. Bunun için Debian'da iki seçenek bulunmakta: Grafik tabanlı olan Synaptic ya da konsol tabanlı apt-get. İlk başlarda Synaptic kullanmak daha mantıklı olacaktır, alıştıkça apt-get'i kullanmaya başlayabilirsiniz.
    1. Synaptic: Synaptic'te yapmamız gereken tek şey istediğimiz programa sağ tıklayıp "Mark for Installation"ı seçmek. Daha sonra onay kutularını takip edip uygula dediğimizde program kurulmuş oluyor.
    2. apt-get: apt-get kullanmak için komut satırında öncelikle root kullanıcı olmak gerekiyor.(su komutuyla --ya da sudo apt-get ... da kullanabilirsiniz. sudo geçici olarak root olmanıza yarayan bir komut. Bunu kullanmak için sudo programını kurup daha sonra da /etc/sudoers dosyanızın sonuna şuna benzer bir satır eklemeniz gerekiyor: ustun ALL=(ALL) ALL ) Kullanımı şu şekilde: apt-get install abc komutuyla abc programını yüklüyoruz. Aynı anda hem abc, hem de xyz programlarını kurmak istersek yazmamız gerekense apt-get install abc xyz. Benzer şekilde, bir programı kaldırmak için apt-get remove abc komutunu kullanabilirsiniz. Son olarak, bir programı derlemek için gereken tüm bağımlılıkları indirmek için apt-get build-dep abc komutu var.
      Not: Bu komutu aslında VLC'nin gereksinim duyduğu tüm programları indirmek için kullanabiliyor olmamız gerek; ancak son denememde hata vermişti.(apt-get build-dep vlc) Belki şu an çalışıyordur.

2. Bağımlılıkları İndirme

Bu kısımda VLC'yi derlemek için gerekli olan birkaç programı indireceğiz. Burada bilinmesi gereken kilit nokta şu: Bir programı derlemek için başka bir programa gereksinim duyuluyorsa bu genelde o programın geliştirme kütüphaneleridir. Mesela bizim programımız foo programına gereksinim duyuyor diyelim. Bu durumda Debian'da indirmemiz gereken genelde şu isimde bir paket olur: "libfoo-dev" Yani foo'nun geliştirme (dev) kütüphanesi (dev). Bazen de header paketlerine gereksinim duyulabilir. foo-headers şeklinde. Bazı paketlerdeyse baştaki lib bulunmamakta ve kütüphane foo-dev şeklinde depoda bulunmakta. Bu önemli noktayı bildikten sonra derleme işlemi oldukça kolaylaşıyor. Zira derlerken libhal bulunamadı gibi bir hatada yapmamız gereken Synaptic ya da apt-get kullanarak libhal veya libhal-dev gibi paketleri indirmek. Bu şekilde VLC'nin gereksinim duyduğu kütüphaneleri sırasıyla yüklüyoruz. Bu kütüphanelere VLC'nin wikisinden ulaşabilirsiniz. Debian'da paket yönetimiyle ilgili en güzel kısmı ise sona sakladım. apt-get'le sistemde kurulu paketlerin listesini alıp daha sonra tek bir komutla yeni veya farklı bir kuruluma aynı paketleri yükleyebiliyorsunuz. Örneğin benim sistemimde kurulu paketlerin listesini şuradan indirebilirsiniz. Daha sonra bu paketi kaydettiğiniz klasöre gidip şu komutu yazarsanız bende kurulu olan tüm paketler size de yüklenmiş oluyor: dpkg --set-selections <ustunsecim dselect install Böylece sizin sisteminiz de benim sistemim gibi VLC derlemeye hazır hale geliyor! :) Bir sonraki bölümde VLC derlemek için gereken komutları anlatacağım.

No comments: