Sunday, February 28, 2010

emacs türkçe modu

Daha önce Deniz Yüret'in emacs için yazdığı Türkçe modundan bahsetmiştim. Söz konusu eklenti sayesinde Türkçe'ye özgü olan ı, ş, ü gibi harfleri yerine i, s, u harflerini kullanarak yazdığınız bir yazıdaki gerekli yerlere otomatik olarak bu harfler ekleniyor. Son yapılan değişiklerle emacs'in son sürümü ile uyumlu hale getirilen bu modu her Türk emacs kullanıcısının denemesini tavsiye ederim.
Bu eklenti sayesinde, Google Chrome'daki Edit in emacs ya da Firefox'taki It's All Text eklentisini kullarak Gmail gibi web tabanlı yerlerdeki epostalarınızı da emacs içinden yazıp tarayıcı içerisine otomatik olarak atabilirsiniz.

Kurulum:

  1. turkish.el dosyasını bir klasöre kaydedin.
  2. (load-file "~/dosya-yolu/turkish.el") gibi bir satırı emacs başlangıç dosyanıza koyarak dosyanın yüklenmesini sağlayın.
Etkinleştirme:
Yukarıdaki komut dosyayı sadece hafızaya alacaktır, etkinleştirmeyecektir.Herhangi bir modda bu minör modu etkinleştirmek için M-x turkish-mode komutunu girin.

Otomatik Etkinleştirme:

Eğer modu text-mode gibi belli bir majör modla otomatik olarak etkinleştirmek istiyorsanız emacs başlangıç dosyanıza şu satırı ekleyin:
(add-hook 'text-mode-hook 'turkish-mode)
Google Chrome ile Edit in Emacs kullanıyorsanız şu satırı ekleyin:
(add-hook 'edit-server-text-mode-hook 'turkish-mode)

Modun diğer özellikleri

  1. Modun bir harfte yaptığı değişikliği geri almak için o harfin üzerine gidin ve Ctrl-T tuşlarına basın. 
  2. Modun son sözcükte yaptığı değişikliği geri almak için sözcük sonunda Alt-T tuşlarına basın.
  3. Başka yerden kopyalayıp yapıştırdığınız bir metni düzeltmek için turkish-correct-buffer fonksiyonunu kullanın, sadece belli bir bölgeyi düzeltmek için ise turkish-correct-region fonksiyonunu kullanın.
Son olarak, modla ilgili yorumlarınızı şu adrese bırakabilirsiniz.

1 comment:

Unknown said...
This comment has been removed by the author.