Daemon Mod Nedir?
emacs 23.1'den beri daemon modu ile birlikte gelmekte. Daha önceden var olan server moduna benzeyen bu mod sayesinde arkaplanda, penceresiz çalışan bir emacs daemonınız oluyor. Daha sonra dosyaları hızlıca emacsclient ile daemona bağlanarak açabiliyorsunuz. Böylece emacs'ın açılma anındaki yavaşlığı tamamen ortadan kalkıyor.
Çalıştırma
emacs'ı daemon modu ile başlatmak için
emacs --daemon komutunu kullanabilir, daha sonra da dosyaları emacsclient ile açıp bu daemona bağlanabilirsiniz. Dosya ile işiniz bittiğinde
C-x # komutu ile pencereyi kapatabilirsiniz; emacs arkaplanda çalışmaya devam edecektir.
Alternatif (ve daha güzel) Yöntem
Bunu yapmanın daha kolay bir yolu ise
~/.bashrc dosyasına
export ALTERNATE_EDITOR="" satırını eklemek. Bu satırı ekledikten sonra emacs'ı açmak için kullanmanız gereken tek komut
emacsclient. Çalışan bir emacs daemoni yoksa emacsclient, emacs komutunu çağırıp yeni bir daemon yaratacak, çalışan daemon varsa doğrudan o daemon'a bağlanacaktır.
emacs'i Terminalden kullanmak
Dosyaları GUI'siz terminalde açmak için ise
emacsclient -t komutunu kullanabilirsiniz.
Kısayollar
Daha sonra yapmanız gereken ~/.bashrc dosyasına kolay kullanım için birkaç alias eklemek:
alias vi="emacsclient -t" #Terminalden kullanmak icin
alias e="emacsclient -c" # GUI ile açmak için
GUI'de ise istediğiniz dosya uzantılarını (.c, .java gibi) emacsclient ile açılacak şekilde ayarlarsanız dosyalara çift tıkladığınızda anında açılacaktır.
Daemon'ı Sonlandırma
emacs daemon kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da daemon sürecinin düzgün sonlandırılması.
Doğrudan oturumu kapatır ya da bilgisayarı kapatırsanız desktop-save kullanıyorsanız (son oturumda açık olan dosyaların yeniden açılmasını sağlayan eklenti) daemon emacs desktop dosyasına bir lock koyacak, daha sonraki daemonların açılmasını engelleyecektir. (Açılış sırasında .emacs.desktop locked gibi bir hata mesajı verebilir.)
Bu nedenle emacs daemonini düzgün kapatmak sonraki oturumlarda daemonin çalışması için çok önemlidir. Bunu yapmanın en kolay yolu ise emacs içerisinden M-x save-buffers-kill-emacs komutu ile bufferları kaydedip daemoni sonlandırmaktır; ancak bu yöntemin en önemli sorunu bilgisayarı kapatırken bu komutu çalıştırmayı unutmak. Bu konuda daha detaylı bilgiye
http://stackoverflow.com/questions/1167484/how-to-gracefully-shutdown-emacs-daemon adresinden ulaşabilirsiniz.
Sonuç
emacs daemon sayesinde dosyaları emacs ile çok hızlı bir şekilde açabilirsiniz. Bu daemonin önceki emacs-server eklentisine göre en önemli avantajı açıkta bir pencereye ihtiyaç duymaması, anlattığım alternatif yöntemle daemon yoksa yeni bir daemonı otomatik yaratması, aynı zamanda SSH ile bağlandığınızda var olan daemoni kullanmaya olanak tanıması.